Concept

Het Kunstenlab is een open atelier.

Een FabLab concept toegepast op een Academie. Nieuwe technologieën zoals 3D printing en lasercutting zijn deel van het artistieke proces of worden een presentatiemiddel. Een open atelier, want vanuit alle ateliers en richtingen kan je er terecht. Cross-overs, mixed-media, uitwisseling, kruisbestuiving, communicatie, … zijn hier waardevolle begrippen.

Het Kunstenlab heeft een artistieke pijler.

De Bogardenkapel waar het KunstenLab wordt ondergebracht is al jarenlang een gekende tentoonstellingsruimte in de stad en dat blijft ze ook. Het Cultuur Centrum Brugge, de Academie Deeltijds Kunstonderwijs en de Academie Kunsthumaniora zullen verder de programmatie coördineren. Er worden wisselende tentoonstellingen gepland met duidelijke linken naar nieuwe technologieën en technieken in hedendaagse kunst. Ook artists in residence worden uitgenodigd en krijgen een werkplek. Hun work in progress wordt getoond, vanzelfsprekend is er ook communicatie en samenwerking met cursisten en studenten van de Academie. Het Kunstenlab in werking, tentoonstellingen, workshops, kunstenaarslezingen, … het wordt een broeiplaats van/voor kunst.

Het KunstenLab heeft een educatieve pijler.

Voor de kinderen en jongeren van De Academie Deeltijds Kunstonderwijs en de Academie Kunsthumaniora is het bij uitstek een hedendaagse vorm van een Academie-atelier. Nieuwe technologieën, gebruik van digitale en analoge tools en het onderzoek naar beeld en experiment komen er samen. Het S.T.E.M onderwijsproject (Science – Technology – Engeneering – Mathemathics) met probleemgestuurd leren, trial and error ervaringsgericht onderwijs wordt er S.T.E.A.M. waarbij de A  toegevoegd is voor Art en het artistieke benadrukt, de eigenheid aan kunst(onderwijs), het innovatieve in het leerproces. Volwassen cursisten van het Deeltijds Kunstonderwijs kunnen er klassikaal of individueel terecht. Nieuwe technologie als tool maar ook de mix met het traditionele en ambachtelijke is vernieuwend, zoekt experiment.

Het KunstenLab heeft externe pijlers.

Het is belangrijk dat het KunstenLab kan openstaan voor input van buitenaf, niet alleen van kunstenaars maar ook van andere creatievelingen, ambachtslui, nerds, techneuten, … Ook hier zijn samenwerken en creatieve wisselwerking sleutelwoorden.

Met steun van de Provincie West-Vlaanderen.

Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen kunnen we een gevarieerd en maandelijks wisselend programma voorstellen. Als Artists in residence nodigen we oa. : Wesley Lanckriet, Jonas Vansteenkiste, Jasper Rigole, Kato Six, Joke Raes, Alex Verhaest, Matthias Yzebaert en Liselotte Van Daele uit. Er zijn diverse lezingen en workshops zoals : speedmodelling met Nick Ervinck, Luigi Nono door Jacqueline Vanlandschoot, Jasper Rigole over zijn werk, DIY lasercutter door Brecht Ameije, DIY 3D printer door Vic Devriese, … Kunstenaars, creatievelingen worden uitgenodigd om met de nieuwe technologieën te werken in KunstenLab en dat ‘work in progress’ tentoon te stellen : Arjan Vanmeenen, Elke Desutter, Veerle Tytgat, …

De steAm-gedachte willen we ook verder verspreiden door het geven van workshops : iPad/3D printing en lasercutting voor kinderen vanaf het 5de leerjaar en jongeren.

Meer daarover op de pagina KunstenLab zoekt.